Je draagt de vacht van een schaap

Wol is afkomstig van de vacht van schapen. Het is een natuurlijk materiaal, gaat heel lang mee en wol kun je goed recyclen. Perfect? Nee, niet alle schapen hebben een even fijn leven en het kost veel landbouw grond. (ontbossing). Wist je trouwens dat mohair en kasjmier wel onder de noemer wol vallen maar afkomstig zijn van geiten?

Zo kun je kiezen voor betere wol

Door onderstaande labels kun je producten herkennen met een lagere impact voor dier, milieu en mens.

Deze impact verklein jij dan

Wol is flink verontreinigd wanneer het net van het schaap komt. Het moet daarom gewassen worden, wat veel water en energie vergt. Om de schapen te laten grazen is ook veel land nodig en schapen stoten methaan uit, een broeikasgas dat schadelijker is dan CO2. Pesticiden zijn geen uitzondering, bijvoorbeeld om vlooien tegen te gaan. Bij bepaalde schapenrassen worden er zelfs stukken huid weggesneden om parasieten te voorkomen (mulesing). Dierenwelzijn is dus sowieso een belangrijk aandachtspunt.

Praktische eigenschappen

Ieder schapenras levert zijn eigen kwaliteit wol; niet alle soorten voelen fijn op de huid. Wol heeft doorgaans relatief weinig glans en is een zwakke vezel vergeleken met synthetische vezels of katoen. Het is wel goed bestand tegen slijten, kreukt weinig en heeft een zeer goede isolerende werking waardoor het warm aanvoelt. 

Onderhoud

Wol heeft iets meer aandacht nodig bij het onderhoud dan producten van andere materialen. Het neemt veel vocht op en droogt langzaam. Bij een intensieve wasbeurt zal wol snel beschadigen en bij hoge temperaturen mogelijk zelfs krimpen. Daar tegenover staat dat wol weinig kreukt en niet snel vervelende geurtjes vasthoudt. Door buiten te laten luchten, zo nu en dan een handwas of een machinaal wolwasprogramma, blijft je wollen kleding lang mooi. Het onderhoud van je wollen producten heeft dus een relatief lage impact.

Lees al onze duurzame onderhoudstips

Care tips