Je draagt houtpulp

Viscose valt soepel en ademt. Het is een half-synthetische vezel, wat betekent dat het door een kunstmatig proces wordt gevormd. Maar aan de basis ligt wel een natuurlijke grondstof: hout!

Zo kun je kiezen voor betere viscose

Viscose is ontstaan ter vervanging van kostbaar en dieronvriendelijk zijde. Het wordt van houtpulp gemaakt, de keerzijde is dat dit vaak komt van bomen die ervoor gekapt moeten worden. Het chemische proces om van houtvezels een textieldraad te maken is erg vervuilend.  

GA daarom voor een viscose met een lagere impact en  voor éen van de volgende initiatieven. 

Deze impact verklein jij dan

De grondstof voor viscose is houtpulp, afkomstig van bomen die hiervoor gekapt moeten worden – soms zelfs uit kwetsbare gebieden. Om houtpulp te transformeren tot een mooie viscose vezel is een chemisch proces nodig. In sommige landen wordt hier niet veilig mee omgesprongen, met negatieve effecten voor mens, milieu en dier tot gevolg. Bovendien vereist dit proces veel water en energie.

Praktische eigenschappen

Viscose is een gladde, soepel vallende stof met een mooie glans die comfortabel voelt op de huid. Viscose is in vergelijking met de meeste andere vezels zwak en kreukt snel. Door de relatief lage prijs en om de stof meer kreukbestendig te maken komt viscose vaak voor in blends met andere vezels. Viscose neemt vocht op en is ademend en vind je daardoor vooral in zomerse bovenkleding zoals blouses, tops, jurken of als voeringstof.

Onderhoud

Viscose is minder sterk wanneer het nat is. Een fijn wasprogramma is daarom het meest geschikt om je kleding langer te laten meegaan en mooi te houden. Schrik trouwens niet als je viscose in de wasmachine wat krimpt. Heel normaal! Door strijken neemt het artikel weer zijn oorspronkelijke vorm aan. Om die reden droog je viscose ook beter niet in de droger.

Lees al onze duurzame onderhoudstips

Care tips