Wassen: vooral op lagere temperatuur!

Was op een zo laag mogelijke temperatuur. Het kledinglabel geeft de maximale wastemperatuur aan maar voor de meeste items is 30 graden hoog genoeg om ze schoon te krijgen. Zeker als je vlekken van tevoren behandelt. Delicate items (van lyocell, viscose, zijde) was je in elk geval op maximaal 30 graden.  

 

Voorkom dat er tijdens het wassen van synthetische vezels (polyester, polyamide etc.) microplastics vrijkomen door een speciale waszak te gebruiken of installeer een wasmachine filter. 

 

Kies voor moderne energie zuinige wasmachines. Kijk eens naar de nieuwste ontwikkelingen van de leveranciers met eco functies en bv mogelijkheid tot stomen. 

 

Doe ritsen dicht zodat ze andere items in de trommel niet beschadigen. Knopen laat je dan weer open om druk op de knoopsgaten te voorkomen. 

 

Spijkerbroeken was je binnenstebuiten om de kleur langer vast te houden. Wat ook helpt: een scheutje natuurazijn. 

 

Krimpen is onvermijdelijk bij krimpgevoelige items (van bijvoorbeeld katoen of linnen) maar kun je wel beperken door de kleding vóór de eerste wasbeurt een half uur in lauwwarm water te leggen 

 

Tot slot: houd je wasmachine schoon (het glas en de rubber randen) door minstens één keer per jaar een kookwas te draaien. (her)-ken jij de symbolen?

Per wasmachine verschillen de symbolen en programma’s een beetje maar in het algemeen geldt: voor delicate items (lyocell, viscose, linnen, zijde) gebruik je een delicaat wasprogramma, voor wol een wolwasprogramma (meestal het kortste programma).